Uitgegeven boeken en publicaties – auteur Johan Meijering.
De tot nu toe verschenen boeken en publicaties zijn uitgebracht onder auspiciën van de Johan Meijering Stichting.
Hieronder een overzicht.

 

Overzicht boeken en publicaties Johan Meijering
UITGESPROKEN ISBN: 978 94 6365 408 1
Johan Meijering

Consumentenvuurwerk ISBN: 978 94 6365 301 5
Van volksvermaak tot overheidsverbod
Johan Meijering

Vuurwerk 2008 ISBN: 978 90 8954 0690
Dagboek van een ruststoker
Johan Meijering

Explosief vuurwerk 2008 ISBN: 978 90 8954 0775
Feiten liegen niet
Johan Meijering

Dromen en geheimen 2011 ISBN: 978 90 8954 3349
De andere wereld van Arie Zuidersma
Samenstelling
Johan Meijering en Carla Durville

La Pasión 2015 ISBN: 978 90 8954 7927
Salon de Tango y Cultura
Johan Meijering

Argentijnse Tango 2015 ISBN: 978 90 8954 7903
Van Groningen tot Maastricht
Johan Meijering

Kijkbungalow Minerva 2016 ISBN: 978 90 8954 8870
Een inspirerende kijk op
wonen en kunst
Johan Meijering

Groninger Forum 2016 ISBN: 978 90 8954 8863
Een bodemloze put

In de afgelopen periode is hard gewerkt aan diverse publicaties.

Deze zijn als PDF bestand te bekijken.

Klik op de afbeeldingen om het PDF bestand van de publicaties te openen.

 

1960 -1985

1972 – 2020

1984

1993 - 2009

1994 - 2004

2002

1953 - 2000 Studie 01

1953 - 2000 Studie 02

Altink 1 - publicaties

Altink 2 - publicaties

Altink 2 - rechtsgang

Altink 2 - initiatieven

altink 2-onderzoek

altink 2- europa

3 schilderijen

100 jaar ploeg

Forum 2021

Een bezorgde burger met visie en daadkracht. Johan Meijering verwoordt in deze bundel zijn betrokkenheid bij de maatschappij in een vijftal essays, vijfenvijftig maatschappelijke aanbevelingen en zeventig stellingen en statements over natuur & milieu, oorlog & vrede, politiek, Europa, verkeer, maatschappij, religie, economie en filosofie. Een krachtige stem met een origineel geluid en een warm pleidooi voor gezond verstand. Deze bundel geeft een tijdsbeeld van de afgelopen twintig jaar zoals de schrijver dat zelf heeft ervaren en tot op de dag van vandaag beleeft. Stof tot nadenken.

naar website Elixer boek UITGESPROKEN


PDF bestand boek Vuurwerk
Van volksvermaak tot overheidsverbod

CONSUMENTENVUURWERK
Van volksvermaak tot overheidsverbod

In dit boek beschrijft Johan Meijering mijlpalen en ankerpunten van deze jarenlange strijd tegen het verknallen van vele miljoenen euro’s waardoor er elk jaar als gevolg van het vuurwerkgeweld doden en talloze gewonden vallen. Hij doet een dringende oproep dat het vuurwerkverbod dat als gevolg van de Corona crisis is uitgevaardigd een permanent karakter krijgt.

Verder lezen en bestellen: 
www.elikser.nl/consumentenvuurwerk

VUURWERK
Het begon met één vraag, gesteld op het provinciehuis in Groningen, en het eindigde met een beweging. De vraag waar Johan Meijering voor de camera antwoord op mocht geven luidde: ‘Als u vanavond iets zou mogen zeggen over een gewenste verandering in uw omgeving, wat zou dan uw antwoord zijn?’
Meijering stelde voor om eenmalig een vuurwerkvrije jaarwisseling te houden. Dit zei hij, omdat hij twee dagen daarvoor, op oudejaarsnacht, flink de schrik in de benen had gekregen door het vuurwerkgeweld vlak voor zijn deur. Vanaf dat moment ging het vuurwerkfenomeen met hem op de loop en het sleurde vele anderen mee.

De recente ontwikkelingen rond het Vuurwerkbeleid en de maatregelen rond het corona virus hebben eraan bijgedragen om nu, december 2020, een nieuw boek uit te brengen, zie informatie hieronder.

2020-12-21 Aankondiging Vuurwerkverbod door kabinet Rutte-III
2020-12-21 Nu het kabinet Rutte-III voor de jaarwisseling 2020-2021 een algeheel vuurwerkverbod heeft aangekondigd, pleit ik voor het instellen van een eenmalige avondklok op 31 december 2020 vanaf 21.00 uur tot 9.00 uur op 1 januari 2021. Ook pleit ik voor het instellen van een verbod op carbidschieten. Als bijzondere noodmaatregel lijkt mij dit noodzakelijk dan wel zeer gewenst. Dit om veel ellende te voorkomen. Dergelijke maatregelen bieden meer garantie voor de veiligheid van mens en dier en voorkomen dat een kleine groep van de samenleving de orde op oudejaarsavond en nieuwjaarsnacht ernstig gaat verstoren, gaat provoceren en demonstreren tegen het afgekondigde vuurwerkverbod bij de jaarwisseling 2020-2021. Het inschakelen van marechaussee en het leger voor extra bijstand is in deze uitzonderlijke situatie een serieuze optie!’

Met dit statement besluit Johan Meijering dit boek waarin hij een terugblik geeft op de jarenlange strijd tegen het consumentenvuurwerk vanaf 2007 tot en met 2020.
Zijn strijd begon in de nacht van de jaarwisseling 2006-2007, toen zich vlak voor zijn deur enorm veel vuurwerkgeweld voordeed. Vanaf dat moment ging het vuurwerkfenomeen met hem op de loop en sleurde vele anderen mee. Een kettingreactie veroorzaakte een maatschappelijke beweging.
In dit boek beschrijft hij mijlpalen en ankerpunten van deze jarenlange strijd tegen het verknallen van vele miljoenen euro’s waardoor er elk jaar als gevolg van het vuurwerkgeweld doden en talloze gewonden vallen. Hij doet een dringende oproep dat het vuurwerkverbod dat als gevolg van de coronacrisis is uitgevaardigd een permanent karakter krijgt.

VUURWERK
Dagboek van een ruststoker

VUURWERK Dagboek van een ruststoker (2008)

2008 Het schrijven van dit boek begon in juni 2008 op het eiland Madeira en is een terugblik op zijn ervaringen in 2007. De eerste drie hoofdstukken kijken terug op de eerste drie maanden van dat jaar. Daarna maakt hij een wandeling door de rimboe van ons politieke bestel, de hoofdstukken 4 t/m 9. Vervolgens kwam hij een frater van Utrecht tegen, die eveneens gebiologeerd was door het thema vuurwerk. Er ontstond een heus Comité, beschreven in hoofdstuk 10. Door een lugubere situatie komt er een plotselinge wending in het verhaal. Even wordt het vuurwerk vergeten. Andere zaken waren opeens belangrijker. Hoofdstuk 11, 12 en 13 laten zien hoe weinig een mens zijn eigen levensprogramma in de hand heeft. Hoofdstuk 14 is weer op een eiland geschreven. Op Vlieland komt de schrijver in oktober 2008 tot de afronding van dit eerste vuurwerkboek.

Uitreiking vuurwerk boeken aan Wethouder Jannie Visscher
Uitreiking vuurwerk boeken door Paul Steverink en Johan Meijering.

Uitreiking vuurwerk boeken aan Wethouder Jannie Visscher door Paul Steverink en Johan Meijering.

EXPLOSIEF VUURWERK
Feiten liegen niet

EXPLOSIEF VUURWERK Feiten liegen niet (2008)

2008 Het tweede boek in deze serie getiteld ‘Explosief vuurwerk, Feiten liegen niet’ is een omvangrijk, informatief boek.

Vuurwerk
• kost de belastingbetaler al met al circa 1 miljard euro per jaar, in 1 nacht;
• leidt jaarlijks tot enkele doden en vele gewonden;
• belast het milieu en de atmosfeer met fi jn stof en andere giftige stoffen;
• stelt politie en brandweer voor grote problemen en gevaren;
• blijkt levensgevaarlijk, zowel in de illegale als de legale varianten;
• blijkt in strijd met de Nederlandse Grondwet en Europese grondrechten;
• zou in een milieuvriendelijke variant beschikbaar moeten komen;
• staat wereldwijd ter discussie,
zie deze website:  naar site Prevent Blindness
Deze opmerkelijke conclusies trekt Johan Meijering in het boek Explosief vuurwerk. De geïnteresseerde lezer krijgt een zo breed mogelijk beeld van alle aspecten rondom het thema consumentenvuurwerk. De schrijver stelt zijn onderzoeksmateriaal in een negendelig bronnenboek op verzoek beschikbaar op een cd-rom.

In het voorwoord schrijft hij:
“Dit boek is bedoeld als handreiking aan de Nederlandse bevolking, politici, veiligheidsspecialisten en het onderwijs. Ik hoop dat het tot nieuw beleid zal inspireren en zal leiden tot meer onderzoek naar de problemen rond het afsteken van consumentenvuurwerk. Door als maatschappij samen naar de problemen
te kijken en deze aan te pakken kunnen wij verandering teweegbrengen. Dit boek hoopt een maatschappelijke en politieke discussie te bezielen.”
Explosief vuurwerk is het tweede uit een serie van drie boeken waarmee de Stichting Staakt het Vuren naar buiten komt om haar motto: ‘Waarom één miljard verknallen’, kracht bij te zetten.

Kijkbungalow Minerva

Een inspirerende kijk op wonen en kunst 1991-1995

In 1991 stelde Johan Meijering zijn patiobungalow in de Ploegbuurt van Hoogkerk, in de Jan van der Zeestraat, open voor het publiek. Samen met zijn toenmalige partner Marije had hij het pand in ruim vijf maanden tijd omgetoverd tot een sfeervolle ruimte. Het werd uiteindelijk een uniek samenwerkingsverband tussen enerzijds de architect, de binnenhuis- en tuinarchitecten, ontwerpers, inrichters en beeldend kunstenaars en anderzijds een scala aan leveranciers op het gebied van apparatuur en accessoires. De samenwerking tussen de veelal zelfstandig opererende specialisten heeft uiteindelijk geleid tot een bijzonder uitgebalanceerd eindproduct: Kijkbungalow Minerva.

Noodgedwongen aan huis gebonden, besloot Johan Meijering overdag rondleidingen te organiseren in zijn eigen woning. De bezoekers konden onder meer het ruimtelijk effect van een glaswand ervaren, een voor die tijd moderne keuken bewonderen en konden zich verwonderen over de eigenzinnige vormgeving van tafels, stoelen, wandrekken en kastwanden. Ook maakten zij kennis met de toepassing van nieuwe materialen voor vloeren, wanden en raambekleding, met eigentijdse ontwerpen van wooncomponenten en een aantal verrassende vondsten op het gebied van audio, verlichting en communicatietechniek. En men kon genieten van beeldende kunst. De eerste Nederlandse kijkbungalow was een landelijke primeur op het gebied van wonen en bleek al snel een succes. Het was een uniek project dat zich nadien niet heeft herhaald.

De belangstelling groeide gestaag. Behalve mond-tot-mondreclame kreeg de kijkbungalow vanuit de media veel aandacht. Er kwamen ten minste 92 publicaties in dertig verschillende kranten, vak- en woonbladen, met onder meer artikelen in landelijke kranten zoals het Algemeen Dagblad, de Telegraaf, de Volkskrant, Trouw en het Nederlands Dagblad. Ook publiceerde de Sunday Times uit Malta twee keer een artikel over de kijkbungalow. Buiten dat was er met enige regelmaat iets over het project op de radio (veelal rechtstreeks) en televisie.

Veel prominenten uit de politiek, artiestenwereld en kunstenaars, zoals diverse leden van het college van B en W van Groningen, de commissaris van de koningin van de Provincie Groningen en de gedeputeerde Bestuurlijke Zaken en Cultuur van de provincie Groningen, Jacques d’Ancona, en beeldhouwer en schilder Nic Jonk bezochten de kijkbungalow.

Vanuit de kijkbungalow ontstonden nieuwe initiatieven, zoals het project Kunst & Kunst en Kunsthuis De Permanente. Uiteindelijk is de kijkbungalow drie jaar en drie maanden opengesteld geweest voor het publiek. Op 1 januari 1995 werd het project afgesloten. Gedurende het gehele project bezochten maar liefst 13.000 mensen uit binnen- en buitenland Kijkbungalow Minerva.

25 jarig bestaan Kunstcommissie Hoogkerk

klik op de link hieronder voor het hele artikel
https://hoogkerkonline.nl/Hoogkerk feestweek ter ere van 25-jarig bestaan kunstcommissie

flyer Hoogkerk KCH jubileum 03-09-2018

flyer Hoogkerk KCH jubileum 03-09-2018

Groninger Forum

Een bodemloze put

Als betrokken stadjer ziet entrepeneur Johan Meijering met lede ogen aan hoe in de gemeente Groningen miljoenen aan gemeenschapsgeld worden gestort in de bodemloze put van een in zijn ogen heilloze onderneming: het Groninger Forum. Door middel van dit boek trekt hij keihard aan de noodrem, omdat het volgens hem om allerlei redenen nog niet te laat is om alsnog te stoppen met de bouw van het kolossale bovengrondse Forum in de Groninger binnenstad. Hij beschouwt het Forum als een in alle opzichten onbeheersbare kolos: een groot, onverantwoord en buitengewoon risicovol project in de prachtige historische binnenstad.

Meijering wilde weten hoe dit project ontwikkeld is en doorgang kon vinden. Hij heeft in korte tijd een serieuze poging gedaan om een tipje van de sluier op te lichten. Het werd een ontdekkingsreis.
De essentie van dit boek is bewustwording. De huidige politieke elite van de stad en de provincie luistert volgens hem niet naar signalen uit de samenleving. En dat moet veranderen.
Ongeveer zeven maanden lang, vanaf oktober 2015 tot en met mei 2016, correspondeerde hij met individuele politici en bestuurders van de stad en de provincie. Deze correspondentie is in de vorm van een Dagboek in het boek opgenomen. Met het openbaar maken van deze correspondentie wordt aan de hand van de casus Groninger Forum het falen van de politiek in de stad en de provincie Groningen geanalyseerd. Allerlei signalen vanuit de bevolking zijn genegeerd. In deze casus ontbreekt de politieke wil om het roer drastisch om te gooien op een tijdstip dat dit nog kan.

Hij beschrijft een aantal opmerkelijke overeenkomsten van grote projecten in Groningen en in de rest van Nederland, namelijk:
• de projecten zijn omstreden;
• gebaseerd op rooskleurige en buitengewoon optimistische prognoses die na realisatie onjuist bleken;
• geldverslindend;
• (mede) betaald met gemeenschapsgelden;
• er is sprake van misleiding
• aanzienlijke budget- en tijdsoverschrijdingen.

Twee keer eerder is Meijering een missie begonnen: één tegen het afsteken van consumentenvuurwerk (2007-2013) en één vanaf 2003, tegen het vervalsen van kunst, in het bijzonder die van de kunstkring De Groninger Ploegen tegen het verhandelen van valse kunst. Met dit boek probeert hij een aanzet te geven tot een maatschappelijk debat over grootschalige prestigeprojecten in Nederland en in het bijzonder in Groningen. Hij komt met diverse steekhoudende aanbevelingen voor nieuw beleid voor gemeenten, provincies en de landelijke politiek.

Een warm pleidooi van een bevlogen mens.

2016-09-08 Interview De Centrale naar aanleiding van de boekpresentatie.
Hieronder is het interview te beluisteren.

La Pasion Salon de Tango y Cultura 1999-2002

La Pasion Salon de Tango y Cultura 1999-2002

Een bron van inspiratie

Op 17 september 1999 opende de stichting La Pasión, Salon de Tango y Cultura na een spetterend openingsfeest voor het eerst haar deuren. Dit multiculturele centrum, opgericht door Johan Meijering en Gerriet Postma, was gevestigd in de Nieuwe Boteringestraat in Groningen en maakte een aantal roemruchte jaren door. La Pasión is vanuit het niets ontstaan en groeide in korte tijd uit tot een wervelend kleinschalig en sfeervol ingericht centrum voor jong en oud. Het bood een podium aan creatievelingen en was laagdrempelig. De Argentijnse tango had een voorname plek in La Pasión. Er werd les gegeven, er werden regelmatig workshops gehouden en wekelijks waren er tangosalons. Verder waren er tal van andere activiteiten, zoals swingavonden, Oriëntaalse dans, literaire avonden, diverse concerten, dansend schilderen enz. Eén van de hoogtepunten was wel het dansen op het Waagplein in 2001 voor de toenmalige Prins Willem-Alexander en zijn verloofde Máxima Zorreguieta.
La Pasión was een plek waar men zich thuis en op zijn gemak kon voelen. Vanuit de media was er veel aandacht. De vele hoogtepunten worden beschreven op jaartal in dit boek. Het centrum moest het zonder overheidssteun stellen en is uiteindelijk gesloten op 1 juli 2002. Om de cirkel rond te maken en om de mooie herinneringen en foto’s een plek te geven, ligt dit boek nu voor u. We hopen dat velen bij het lezen van dit boek en het zien van de foto’s met een glimlach terug zullen kijken op een bijzondere periode.

Argentijnse tango

Argentijnse tango Van Groningen tot Maastricht

De Argentijnse tango en Groningen lijkt een niet voor de hand liggende combinatie. Toch is er in de stad Groningen een buitengewoon actieve tangoscene. Er wordt les gegeven en wekelijks zijn er verschillende salons. Vooral tijdens de weekenden kunnen liefhebbers hun hart ophalen in de salons waar gedanst, gekeken, geluisterd en gepraat wordt.

Deel I van dit boek beschrijft in grote lijnen de oorsprong van de tango. Ook wordt aandacht besteed aan de geschiedenis van de tangomuziek die tal van beroemdheden voortbracht en vele musici en dansers wereldwijd nog steeds inspireert. Ten slotte wordt de dans van de uitdaging en verleiding onder de loep genomen.
Deel II en III beschrijven in grote lijnen de geschiedenis, het ontstaan en bestaan van de tangocultuur in Nederland en in het bijzonder in Groningen.

Johan Meijering opende in 1999 het multiculturele centrum La Pasión aan de Nieuwe Boteringestraat te Groningen, waar de tango een grote rol zou gaan vervullen. In de tango ontdekte hij de schoonheid van de beweging in relatie met bijzondere muziek. Ter gelegenheid van de reünie van La Pasión, op 19 september 2015, verschijnt dit informatieve boek over de tango.

Dromen en geheimen
De andere wereld van Arie Zuidersma

Arie Zuidersma, de andere wereld

2011 In dit boek wordt een andere kant van de oud-voorzitter (1969-1978) van kunstenaarsvereniging De Ploeg, Arie Zuidersma, getoond. Zuidersma is de laatst levende van de oude garde van dit illustere gezelschap. Was hij tot dusver alleen bekend als schilder, met dit boek laat hij zien dat hij behalve het beeld, ook het woord beheerst. Zijn thema’s zijn natuur, liefde, verlangens, heimelijke genoegens, heimwee naar het verleden en angst voor de toekomst. Nog meer dan in zijn talrijke kleurrijke schilderijen wordt de lezer meegenomen tot in het diepst van zijn zielenleven. Met zijn teksten laat hij een testament van het leven zien. Met een blik op de toekomst en een terugblik naar het verleden. Een selectie van de mooiste, liefste, leukste en grappigste gedichten, limericks, korte verhalen en persoonlijke uitspraken heeft een plekje gekregen in dit verrassende boek, dat door Arie zelf is geïllustreerd.
Ter gelegenheid van de 87e verjaardag van Arie is in nauwe samenwerking met hem en zijn vrouw Sitha dit boek tot stand gekomen.

Passend in de traditie van de prominente oud-leden van De Ploeg, die er jaren geleden lustig op los experimenteerden, hebben Johan Meijering en Carla Durville dit boek op geheel eigen wijze samengesteld.

In geen enkel opzicht heeft Arie Zuidersma de pretentie om zich te meten met de groten in de wereld van schrijvers en dichters. In al zijn bescheidenheid noemt hij met een vleugje humor zijn teksten “krabbels en babbels in letters en verf”.