Op 17 september 1999 werd La Pasión in de Nieuwe Boteringestraat 64, Groningen feestelijk geopend. Op 1 juli 2002 werden de deuren gesloten. Een verzoek aan gemeente Groningen om een tijdelijke subsidiëring in de exploitatielasten, afbouwend voor een periode van 5 jaar, ketste helaas af voor dit multiculturele kleinschalige cultureel centrum, met de Argentijnse tango hoog in het vaandel.
Sleutelwoord: Passie

La Pasión sloot na een bevlogen periode haar deuren. Velen uit de Groninger tango scene en daarbuiten bewaren hun eigen herinneringen en hebben in deze periode plezier beleefd. De aankondiging van de oprichting van La Pasión werd gedaan op 20 maart 1999 in het Golden Tulip Hotel in Zeegse, tijdens het verjaardagsfeest van Johan Meijering.

Op 9 maart 1999 werd Stichting La Pasión’ opgericht door Johan Meijering en Gerriet Postma. In de hierop volgende periode tot de opening vond onder meer een intensieve verbouwing van het pand plaats. Nadat het sloopwerk en de opbouw van het pand gereed was, werd door Gerriet Postma en Annet Gabriëlse de muurschildering en het gedicht ‘Ballade voor mijn dood” aangebracht.
Ballade voor mijn dood
Horacio Ferrer – Ballade voor mijn dood (Ik zal sterven in Buenos Aires)

Tango voor Ernesto Sábato

Ik zal sterven in Buenos Aires, bij het gloren van de dag.
Ik zal stilletjes bewaren alles wat mij dierbaar was:
mijn kleine poëzie, die van afscheid en van kogels sprak,
mijn tabak, mijn tango en het vleugje treurnis dat ik had.

Ik zal mijn schouders huilen in de dageraad,
mijn voorlaatste glas whisky blijft onaangeraakt,
mijn verliefde dood zal mij als een tango halen
en ik zal weg zijn voor de klok van zessen slaat.

Vandaag, nu God mij niet droomt,wil ik mijzelf vergeten
bij onze straathoek van Santa Fe,
waar ik weet dat jij,
een en al droefheid, mij verbeidt.

Omhels mij stevig, want in mij
hoor ik de dood van velen
die eerder stierven
vreten aan wat ik heb bemind.
Laat ons gaan, mijn ziel, de dag is daar en buil niet meer.

In Buenos Aires zal ik sterven, bij het gloren van de dag,
op het tijdstip van allen die te sterven weten.
Mijn stilte zal trillen van het droefgeestige
vers dat ik nimmer voor jou wist uit te spreken.

Al die straten zal ik lopen tot aan het Plaza Francia,
waar als vluchtige schimmen van een vermoeid ballet,
onder het gestadig roepen van jouw naam,
mijn herinneringen geruisloos afscheid van mij nemen.

Ik zal sterven in Buenos Aires, bij het gloren van de dag.
Ik zal stilletjes bewaren alles wat mij dierbaar was:
mijn kleine poëzie, die van afscheid en van kogels sprak,
mijn tabak, mijn tango en het vleugje treurnis dat ik had.

Ik zal mijn schouders huilen in de dageraad,
mijn voorlaatste glas whisky blijft onaangeraakt,
mijn verliefde dood zal mij als een tango halen
en ik zal weg zijn als de klok van zessen slaat,
als de klok van zessen, als de klok van zessen slaat!

* 1968 Op muziek van Astor Piazzolla.

Balada para mi muerte
Horacio Ferrer  – Balada para mi muerte 
(Moriré en Buenos Aires)

 Tango A Ernesto Sabato

Moriré en Buenos Aires, será de madrugada,
guardaré mansamente las cosas de vivir,
mi pequeña poesía de adioses y de balas,
mi tabaco, mi tango, mi puñado de esplín.

Me pondré por los hombros, de abrigo, toda el alba,
mi penúltimo whisky quedará sin beber,
llegará, tangamente, mi muerte enamorada,
yo estaré muerto, en punto, cuando sean las seis.

Hoy que Dios me deja de soñar,
a mi olvido iré por Santa Fe,
sé que en nuestra esquina vos ya estás
toda de tristeza, hasta los pies.

Abrazame fuerte que por dentro
me oigo muertes, viejas muertes,
agrediendo lo que amé.
Alma mía, vamos yendo,
llega el día, no llorés.

Moriré en Buenos Aires, será de madrugada,
que es la hora en que mueren los que saben morir.
Rotará en mi silencio la mufa perfumada
de aquel verso que nunca yo te supe decir.

Andaré tantas cuadras y allá en la plaza Francia,
como sombras fugadas de un cansado ballet,
repitiendo tu nombre por una calle blanca,
se me irán los recuerdos en puntitas de pie.

Moriré en Buenos Aires, será de madrugada,
guarda.ré mansamente las cosas de vivir,
mi pequeña poesía de adioses y de balas,
mi tabaco, mi tango, mi puñado de esplín.

Me pondré por los hombros, de abrigo, toda el alba,
mi penúltimo whisky quedará sin beber,
llegará, tangamente, mi muerte enamorada,
yo estaré muerto, en punto, cuando sean las seis,
cuando sean las seis, ¡cuando sean las seis!

* 1968 Música de Astor Piazzolla.

De officiële opening op 17 september 1999 startte in de Nieuwe Kerk. Aansluitend was er een spetterend openingsceremonieel in de Nieuwe Boteringestraat onder de bezielende leiding van Joop Dagelet. Een korte opsomming van activiteiten: een klankschalen concert, een modeshow uit de jaren ’20, we dansten op het Waagplein voor Máxima en Willem Alexander met 6 dansparen en overhandigden aan hen het eerste exemplaar van de Jubileum Tango-CD La Pasión del Tango. Een live-concert opgenomen in La Pasión ter gelegenheid van haar tweejarig bestaan.
En zo was er de soap met de gemeente over de pui van La Pasión. Gevolgd in 2001 door de publieksprijs op de dag van de architectuur. Dansend schilderen op blote voeten onder leiding van Gerriet Postma in samenwerking met Annet Gabriëlse. Een onvergetelijke Russische avond. Optredens van zangeres en accordeoniste Irena Filippova en zangeres Milagros López. Exclusieve concerten van wereldsterren als Mike Rowland, Ustad Zamir Ahmed Khan een ensemble uit India en wereldmuziek van de Franse gitaarvirtuoos Pierre Pouget. Een dansoptreden en workshops van Ricardo en Nicole. Acte de présence van schrijver/dichter Simon Vinkenoog. Vertelavonden door Willem de Ridder en een heuse Stad-safari. Een bijzondere reünie van balletdansers. Caribean Flavour, avonden vol Salsa en gezelligheid. Diverse tentoonstellingen met o.a. schilderijen uit Rusland en Argentinië. Een tango marathon van twee dagen enz. Je herinnert je vast wel iets!
Perspublicaties

Deze publicaties, in de periode 1999–2003, geven een goed beeld van het ontstaan van La Pasión en de vele (multiculturele) activiteiten die er plaatsvonden.
La Pasion perspublicaties

Overzicht TV uitzendingen

22-03-2001 RTV Noord: Opname CD La Pasión del Tango
05-04-2001 RTV Noord: Programma Podium Noord Voorstelling “From Russia with Love”
12-04-2001 TV Noord: Aankondiging optreden vermaarde Argentijnse danspaar Ricardo y Nicole
26-04-2001 OOG TV: Bezoek prins Willem Alexander en Máxima Zorreguieta
23-07-2001 OOG TV: Programma “Omzien”
07-11-2001 NOS: Rechtstreekse uitzending bezoek Maxima en Willem Alexander aan Groningen
07-11-2001 SBS6: Hart van Nederland

De Vrienden van La Pasión: Bea Woldring, Carolien van Leeuwen, Carla Durville, Fransina Ganzeveld, Benn Bergmann, Joop Kok en Johan Meijering kwamen maandelijks bijeen en organiseerden de reünie van La Pasión op zaterdag 19 september 2015.
(Foto links : Brainstormen bij Carolien van Leeuwen en Joop Kok op 6 januari 2015)

Op dinsdagavond 3 maart 2015 werd in ‘Casa La Pasión’, het woonhuis van Carla Durville en Johan Meijering op het Ebbingekwartier in Groningen de tentoonstelling ‘La Pasión 1999-2003’ officieel geopend door Fransina Ganzeveld. Fransina was vanaf dag 1 als vrijwilliger actief betrokken en coördineerde de vele uiteenlopende activiteiten.
De tentoonstelling met diverse attributen, foto’s, affiches, T-shirts zal ook te zien zijn in de ‘Vrijdag Concertzaal’ tijdens de reünie van La Pasión op zaterdag 19 september 2015
2015 johan ameland boeken

2015 Johan Meijering

Op Ameland werd ondertussen door Johan de laatste hand gelegd aan het manuscript voor de boeken en tot in de kleine uurtjes gewerkt om de deadline te halen.

Op zaterdagmiddag 9 september 2015 werd het boek ‘La Pasión’ Salon de Tango Y Cultura gepresenteerd in de Vrijdag concertzaal in de Sint Jansstraat 7 in Groningen. Het boek is opgedragen aan de multiculturele samenleving in Nederland, in het bijzonder de Argentijnse Tango in Nederland. Het is ook een ode aan de docenten, dj ‘s, dansers en vrijwilligers uit de Groninger tango cultuur. Met bijzonder veel waardering voor een aantal mensen die helaas niet meer in ons midden zijn, Joop Karsenberg, Gerriet Postma en Pierre Maralle.

Joop Karsenberg
Zutphen, 13 juni 1930
† Groningen, 4 augustus 2008
(Penningmeester)
Gerriet Postma
Twijzelerheide, 30 oktober 1932
† Groningen, 27 februari 2009

naar website Gerriet Postma

biografie GERRIET POSTMA

Pierre Marrale
Nicastro regio Calabrië, 09 oktober 1933
† Groningen, 10 oktober 2012